Kledingtransport Oekraïne

Kledingtransport Oekraïne

Sassenheim – Op donderdag 19 november 2020 werd door medewerkers van Kringloopwinkel Op Dreef voor de eerste keer na aanpassing van de douanevoorschriften in Oekraïne een kledingtransport  voor Oekraïne geladen. 

Nadat in januari 2020 een kledingtransport richting Oekraïne is gereden, maar helaas niet verder komt dan Polen blijkt, dat inmiddels de douanevoorschriften voor deze hulptransporten zijn gewijzigd.
Tot augustus 2020 heeft het geduurd voordat een bericht uit Oekraïne komt, waarin duidelijk wordt gemaakt onder welke voorwaarden de transporten van hulpgoederen moeten plaatsvinden. Kortweg komt het erop neer dat vooraf een vergunning moet worden aangevraagd voor het transport, waarbij gegevens moeten worden verstrekt van het aantal en het gewicht van de dozen, een beschrijving van de inhoud van de dozen én van de lading een hygiëneverklaring moet worden overlegd. Een aanvraag voor een vergunning duurt 6 – 8 weken. Terwijl er ook weer kleding wordt uitgezocht en ingepakt voor een transport naar Roemenië staan alle ingepakte dozen in de hal van “Le Depot” van Kringloopwinkel Op Dreef opgeslagen. Het is wel een periode van veel improviseren met de beschikbare ruimte, want ook de andere activiteiten gaan gewoon door.  


Op donderdag 19 november staat om negen uur een trailer voor de deur om geladen te worden  voor Oekraïne. In totaal worden 614 dozen met kleding en 26 dozen met medische artikelen zoals verbandmiddelen, incontinentiemateriaal en materiaal voor een plaatselijk ziekenhuis geladen.
Na twee en een half uur laden, inclusief de gebruikelijke koffiepauze met een gevulde koek, zit alle netjes in trailer.  Al moet er wel nog wat plaats gevonden voor 25 dozen die ook mee moeten omdat deze op de aanvraag voor de vergunning staan. Samen met de chauffeur wordt nog een plaatsje gevonden voor in de trailer.
Uit correspondentie  blijkt dat de mensen met smart zitten te wachten op deze goederen, want sinds augustus 2019 is dit het eerste transport van hulpgoederen dat weer naar Oekraïne gaat. Zeker in deze tijd van covid-19 hebben de mensen het zwaar. Oekraïne is niet zo’n verzorgingsstaat als Nederland.

Inmiddels is de trailer onderweg naar Beregowo in Oekraïne. Hier kunnen de contactpersonen van het Pastoraal Fonds (het enige projectdoel van Kringloopwinkel Op Dreef) de goederen bij aankomst van de trailer direct ophalen.

Sassenheim – Op donderdag 22 augustus 2019 is het derde kledingtransport van 2019 voor Oekraïne geladen door medewerkers van Kringloopwinkel Op Dreef.

Klaar voor transport

Nadat in mei 2019 een kledingtransport naar Oekraïne is gegaan zijn medewerkers (dames) van Kringloopwinkel Op Dreef als het ware gewoon doorgegaan met het uitzoeken van kleding voor het volgende transport. Alle binnengebrachte kleding wordt nagekeken, gesorteerd op soort (heren-, dames-, jongens, meisjes-, baby-en sportkleding, dekens, schoenen, gordijnen, brillen, keuken- en badhanddoeken). En vervolgens ingepakt in banendozen en verhuisdozen. En daarna in de hal van “Le Depot” van Kringloopwinkel Op Dreef opgeslagen.
Op donderdag 22 augustus 2019 is het derde kledingtransport van 2019 voor Oekraïne geladen door medewerkers van Kringloopwinkel Op Dreef. Bij mooi weer worden in een tijdsbestek van twee uur zo’n 800 dozen met kleding en medische hulpmiddelen geladen. Behalve de dozen met kleding worden voor twee scholen 38 beeldschermen en 4 computers meegegeven, afkomstig van de christelijke basisschool “De Regenboog” uit Voorhout.
Van voetbalvereniging  “Ter Leede” worden diverse afgedankte, maar nog bruikbare, kleine doelnetten ontvangen en ook meegegeven. Verder gaan 10 dozen met Hongaarse boeken voor een tweetal scholen en een ladekast voor de dokterspost in Gát mee.

Onderweg naar de trailer

Inmiddels is de trailer onderweg naar Beregowo in Oekraïne. Hier zullen de goederen eerst in een douaneloods worden opgeslagen. De douane zal de goederen gaan controleren, dan de transportpapieren en het “free-gift certificaat” beoordelen en vervolgens alle papieren van een stempel voorzien. Dan zijn er inmiddels zo’n 3 maanden voorbijgegaan en zal er vermoedelijk al weer een nieuw transport in voorbereiding zijn.

Toch blijft het nodig deze hulpgoederen te sturen omdat het veel mensen ontbreekt aan inkomsten om “mooie” kleding te kopen. Ook de leerlingen op de scholen zijn heel blij met de “platte” beeldschermen en de snelle computers. Kringloopwinkel Op Dreef is door de inkomsten van de verkoop van tweedehandse goederen in staat deze transporten te bekostigen en deze mensen op deze wijze te helpen.