Hulpgoederen naar Oekraïne

Hulpgoederen naar Oekraïne

Sinds augustus 2002 is het Pastoraal Fonds in staat om in samenwerking met diverse transporteurs transporten met goederen rechtstreeks naar Oekraïne te verzorgen. Per jaar worden ca. 2500 (verhuis- en bananen)dozen met kleding, verbandmiddelen, incontinentiemateriaal, loophulpmiddelen en andere goederen opgestuurd naar Oekraïne.
Het transport wordt dan eerst in een gebouw voor opslag en distributie in Beregowo opgeslagen, waar het Pastoraal Fonds een douaneruimte huurt. Als het transport na ca. drie tot vijf maanden wordt vrijgegeven door de douane worden vanuit dit depot de goederen rechtstreeks aan de contactpersonen van het Pastoraal Fonds gegeven. De contactpersonen verdelen de goederen  verder in hun eigen dorp, waarvan er een zestal zijn. Zo weet het Pastoraal Fonds zeker dat de goederen op de juiste plaats terecht komen. Vooral de allerarmste mensen krijgen de kleding. Veelal zijn dit mensen op leeftijd die moeten leven van een zeer karig pensioen of vaak geheel geen pensioen. Ook zijn er veel alleenstaande ouders die in aanmerking komen.

Kledingtransport op 8 juli 2021

In begin april van dit jaar is in Oekraïne bij het ministerie van Handel een vergunning aangevraagd voor een transport met hulpgoederen bestaande gebruikte kleding en medische artikelen. Half juni, twee maanden later, komt de transportvergunning binnen en kunnen de voorbereidingen voor het transport beginnen.
Op donderdag 8 juli  staat om negen uur een trailer voor de deur van Kringloopwinkel Op Dreef om geladen te worden voor Oekraïne. Vrijwilligers van Kringloopwinkel Op dreef laden in totaal 612 dozen met kleding en 37 dozen met medische artikelen zoals verbandmiddelen, incontinentiemateriaal en materiaal voor een plaatselijk ziekenhuis geladen. Bij elkaar 649 dozen in 40 m3 vrachtruimte. De totale lading weegt zo’n 5400 kg.

Na anderhalf uur laden, inclusief de gebruikelijke koffiepauze met gevulde koek, zit alle netjes in trailer. Dat is te beschouwen als een record tijd. Het voordeel van uniforme verpakking zoals bananendozen, verhuisdozen en speciale grote dozen  is, dat het vullen van de trailer verhoudingsgewijs eenvoudig is. Wel moet worden bedacht dat de gemiddelde doos tussen de 8 – 12 kg weegt. 

Uit correspondentie  blijkt dat de mensen verlangend uitkijken naar de goederen, want sinds november 2020 is dit het eerste transport van hulpgoederen dat naar Oekraïne gaat. Zeker in deze tijd van covid-19 hebben de mensen het zwaar. Oekraïne is niet zo’n verzorgingsstaat als Nederland. De trailer is op dinsdag 13 juli gelost in Beregowo in Oekraïne. De contactpersonen van het Pastoraal Fonds (het enige projectdoel van Kringloopwinkel Op Dreef) hebben de dozen eerst naar plaatsnaam gesorteerd en vervolgens meegenomen naar hun eigen dorp. Dat zijn er zeven.

Kledingtransport op 19 november 2020

Nadat in januari 2020 een kledingtransport richting Oekraïne is gereden, maar helaas niet verder komt dan Polen blijkt, dat inmiddels de douanevoorschriften voor deze hulptransporten zijn gewijzigd.
Tot augustus 2020 heeft het geduurd voordat een bericht uit Oekraïne komt, waarin duidelijk wordt gemaakt onder welke voorwaarden de transporten van hulpgoederen moeten plaatsvinden. Kortweg komt het erop neer dat vooraf een vergunning moet worden aangevraagd voor het transport, waarbij gegevens moeten worden verstrekt van het aantal en het gewicht van de dozen, een beschrijving van de inhoud van de dozen én van de lading een hygiëneverklaring moet worden overlegd. Een aanvraag voor een vergunning duurt 6 – 8 weken. Terwijl er ook weer kleding wordt uitgezocht en ingepakt voor een transport naar Roemenië staan alle ingepakte dozen in de hal van “Le Depot” van Kringloopwinkel Op Dreef opgeslagen. Het is wel een periode van veel improviseren met de beschikbare ruimte, want ook de andere activiteiten gaan gewoon door.  

Op donderdag 19 november staat om negen uur een trailer voor de deur om geladen te worden  voor Oekraïne. In totaal worden 614 dozen met kleding en 26 dozen met medische artikelen zoals verbandmiddelen, incontinentiemateriaal en materiaal voor een plaatselijk ziekenhuis geladen.
Na twee en een half uur laden, inclusief de gebruikelijke koffiepauze met een gevulde koek, zit alle netjes in trailer.  Al moet er wel nog wat plaats gevonden voor 25 dozen die ook mee moeten omdat deze op de aanvraag voor de vergunning staan. Samen met de chauffeur wordt nog een plaatsje gevonden voor in de trailer.
Uit correspondentie  blijkt dat de mensen met smart zitten te wachten op deze goederen, want sinds augustus 2019 is dit het eerste transport van hulpgoederen dat weer naar Oekraïne gaat. Zeker in deze tijd van covid-19 hebben de mensen het zwaar. Oekraïne is niet zo’n verzorgingsstaat als Nederland.

Inmiddels is de trailer onderweg naar Beregowo in Oekraïne. Hier kunnen de contactpersonen van het Pastoraal Fonds (het enige projectdoel van Kringloopwinkel Op Dreef) de goederen bij aankomst van de trailer direct ophalen.

Kledingtransport op 23 januari 2020

Kledingtransport gestrand in Polen

Medewerkers van Kringloopwinkel Op Dreef hebben op donderdag 23 januari een kleding transport  voor Oekraïne geladen, maar het transport is niet verder gekomen dan Glogow in Polen.

Nadat in november van het afgelopen jaar een kledingtransport naar Roemenië is gegaan zijn medewerkers (dames) van Kringloopwinkel Op Dreef kleding blijven uitzoeken voor het volgende transport, namelijk voor Oekraïne. Binnengebrachte kleding wordt in “Le Depot” (voormalige gymzaal aan de Kagerdreef) nagekeken, gesorteerd en ingepakt in bananendozen en verhuisdozen. De bewoners en vrijwilligers van Verpleeghuis De Wilbert in Katwijk aan De Rijn hebben gehaakte en gebreide dekens ingeleverd. Voetbalvereniging Ter Leede heeft hun oude doelnetten en ballen gebracht voor de vereniging in Gát. 
Alle ingepakte dozen worden in de hal van “Le Depot” van Kringloopwinkel Op Dreef tijdelijk opgeslagen.

Op donderdag 23 januari stond er om negen uur een trailer voor de deur van Kringloopwinkel Op Dreef om beladen te worden voor Oekraïne met dozen kleding, medische artikelen en incontinentiemateriaal. Deze keer stonden er ook 30 sets (tafeltje en stoeltje) schoolmeubilair klaar om geladen te worden voor de kleuterschool in Gát en een elektronisch orgel voor het kerkelijk centrum in Kigyós.
Er werden 556 dozen geladen, dat wil zeggen in totaal 35 m3 aan hulpgoederen. Het laden ging niet zo eenvoudig, want het bleek dat het laden met de tafeltjes en de stoeltjes erbij, toch veel moeilijker was dan een lading te stapelen die alleen bestond uit dozen.  Na twee en een half uur laden, inclusief de gebruikelijke koffiepauze met een gevulde koek, zat alle netjes in trailer. 
Er was gelukkig weer wat ruimte gekomen om de ingebrachte en opgehaalde goederen neer te zetten en te beoordelen voordat de goederen naar de winkel worden gebracht om verkocht te worden.

De trailer is via Duitsland en Polen op weg gegaan naar Beregowo in Oekraïne. De volgende dag,  vrijdagmiddag, kwam in Sassenheim het bericht binnen dat dit transport toch niet meer welkom was omdat de voorschriften voor de invoer van hulpgoederen onlangs waren gewijzigd. De reden was dat de opgestelde documenten niet meer konden worden aangepast en de gevolgde procedures in Oekraïne waren niet herstelbaar. De trailer met goederen stond inmiddels (maandagochtend) bij de Pools – Oekraïense grens en kon figuurlijk gezien niet meer vooruit of achteruit. Niet meer vooruit omdat het kledingtransport een deellading was van een transport naar Oekraïne en de gehele lading op de vrachtbrieven stond. Niet meer achteruit omdat het kledingtransport inmiddels in Polen stond en het een kostbare zaak zou worden de kleding weer terug naar Nederland te brengen. Ook het transporteren van deze lading naar Tileagd in Roemenië was niet mogelijk.

Na overleg met de expediteur is toen besloten een vergelijkbaar goede doelen organisatie te zoeken in Polen. Deze organisatie is in de plaats Glogow in Polen gevonden en heeft de naam: Misja Humanitarna Nadzieja.
Kringloopwinkel Op Dreef heeft deze organisatie de hele lading cadeau gedaan, waar ze natuurlijk heel blij mee waren. Zij zouden de lading zelf uit de vrachtwagen halen en tijdelijk opslaan alvorens te verdelen.
Bij elkaar vertegenwoordigd deze lading namelijk heel veel bruikbaar materiaal voor arme mensen.
Na het weekeinde werden ook de nieuwe voorschriften voor hulptransporten naar Oekraïne ontvangen. Na bestudering van de voorschriften is gebleken dat deze voor kledingtransporten onwerkbaar zijn.
Kringloopwinkel Op Dreef heeft daarom tijdelijk het vizier op Roemenië gezet, zolang de spelregels voor hulptransporten naar Oekraïne niet zijn aangepast.
Kringloopwinkel Op Dreef is heel blij dat het kledingtransport toch een goede bestemming heeft gevonden als is het niet de bestemming die men voor ogen had.

Kledingtransport op 22 augustus 2019

Nadat in mei 2019 een kledingtransport naar Oekraïne is gegaan zijn medewerkers (dames) van Kringloopwinkel Op Dreef als het ware gewoon doorgegaan met het uitzoeken van kleding voor het volgende transport. Alle binnengebrachte kleding wordt nagekeken, gesorteerd op soort (heren-, dames-, jongens, meisjes-, baby-en sportkleding, dekens, schoenen, gordijnen, brillen, keuken- en badhanddoeken). En vervolgens ingepakt in banendozen en verhuisdozen. En daarna in de hal van “Le Depot” van Kringloopwinkel Op Dreef opgeslagen.
Op donderdag 22 augustus 2019 is het derde kledingtransport van 2019 voor Oekraïne geladen door medewerkers van Kringloopwinkel Op Dreef. Bij mooi weer worden in een tijdsbestek van twee uur zo’n 800 dozen met kleding en medische hulpmiddelen geladen. Behalve de dozen met kleding worden voor twee scholen 38 beeldschermen en 4 computers meegegeven, afkomstig van de christelijke basisschool “De Regenboog” uit Voorhout.
Van voetbalvereniging  “Ter Leede” worden diverse afgedankte, maar nog bruikbare, kleine doelnetten ontvangen en ook meegegeven. Verder gaan 10 dozen met Hongaarse boeken voor een tweetal scholen en een ladekast voor de dokterspost in Gát mee.

Transport schoolmeubilair op 23 mei 2019

Bij de onlangs gemaakte reis van het Pastoraal Fonds naar Oekraïne werden ook diverse scholen bezocht. In de school in Nagymuzsaly in de Karpaten werd, met name in de hogere klassen, schoolmeubilair aangetroffen dat nog stamt uit de jaren 1960-1970. Schoolmeubilair waarbij de leerlingen nog samen in een bank zitten. De inktpotjes ontbreken nog net.  Op het moment dat die reis naar Oekraïne wordt gemaakt, wordt op vrijdag 26 april bij de openbare basisschool Het Driespan in Enkhuizen, onder toeziend oog van een tweetal vrijwilligers van Kringloopwinkel Op Dreef, een hoeveelheid schoolmeubilair weggehaald en naar een tijdelijk opslag bij de fa. Moolenaar in Voorhout gebracht. Dit schoolmeubilair is in samenspraak met Barend Meiners van de “Boedeluitruimer” (Zoeterwoude- Rijndijk) ter beschikking gekomen van Kringloopwinkel Op Dreef dat voor verder verzending naar een middenschool in Nagymuzsaly in Oekraïne zal zorg dragen.

Voor het opmaken van de benodigde transport- en douanepapieren én de acceptatiedocumenten van de school is vereist dat alle leerling tafeltjes en -stoeltjes (samen 286), vergadertafels (13), stoelen (41), krukjes (39), bureaus (5) niet alleen worden geteld, maar ook per artikel worden gefotografeerd en de afbeeldingen in een document worden vastgelegd. De transport- en douanepapieren zijn met de nodige stempels via de expediteur verzonden naar Oekraïne om daarmee een vergunning aan te vragen bij douane (met nog meer stempels).
Binnen drie weken is dat gelukt.

Op donderdag 23 mei kan alles in een trailer worden geladen. Ogenschijnlijk een eenvoudige klus voor vrijwilligers van Kringloopwinkel Op Dreef om bijna 50 m3 aan schoolmeubilair in een grote trailer te laden. Maar als de trailer bij het laadadres aankomt, blijkt deze al voor meer dan de helft gevuld. Het is dan ook geen eenvoudige zaak, want schoolmeubilair laden is heel wat anders dan het laden van dozen met kleding, waar de vrijwilligers al de nodige ervaring mee hebben. Telkens ontstaan er twijfels bij de vrijwilligers of alles er wel in past. Maar door stug door te zetten, elk gaatje te benutten, een tafeltje vier keer om te draaien is het toch gelukt om alles wat in de hal staat in de trailer te laden.
De trailer kan na twee en een half uur laden weer vertrekken en zal, via de locatie van de expediteur waar de chauffeur alle transportpapieren krijgt, rechtstreeks naar de school in Nagymuzsaly in de Karpaten in Oekraïne te rijden. Dat is zo’n 1800 km van Sassenheim.
Daar zal alles bij de school worden gelost. Dit schoolmeubilair, dat ook al meer dan 20 jaar oud is, zal dan een tweede leven krijgen in een school in Oekraïne.

Kledingtransport op 16 mei 2019

Op donderdag 16 mei 2019 is het tweede kledingtransport van 2019 naar Oekraïne geladen door medewerkers van Kringloopwinkel Op Dreef. Bij mooi weer worden in een tijdsbestek van twee uur zo’n 724 dozen met kleding en medische hulpmiddelen in de trailer geladen.
Naast de dozen met kleding gaan er ook twee rolstoelen, twee looprekken, twee bundels met vijf wandelstokken, een bundel met 2 paar krukken en een postoel mee. Voor een school zijn 10 beeldschermen en een doos Engelse leesboeken meegegeven.

Kledingtransport op 21 februari 2019

Op donderdag 21 februari 2019 wordt het eerste kledingtransport van 2019 naar Oekraïne geladen door medewerkers van Kringloopwinkel Op Dreef. Ondanks de regen worden in een tijdsbestek van bijna twee uur zo’n 629 dozen met kleding en medische hulpmiddelen in de truck geladen.

Niet eenvoudig, want volgens de Oekraïense voorschriften mag een dergelijk hulptransport niet meer dan 6800 kg wegen, en het gewicht van de dozen die worden geladen is niet bekend. Anderzijds is met de expediteur een overeenkomst gesloten voor een volume aan vracht van maximaal 35 m3. Het uiteindelijke resultaat blijkt na weging 6350 kg te zijn.

Alle dozen worden ook per dorp, dit zijn er zes in Oekraïne, geteld alvorens de dozen in de truck worden geladen. Bij de transport documenten wordt een overzicht gevoegd van het aantal dozen per dorp. Als de contactpersonen van het Pastoraal Fonds in Oekraïne de dozen op mogen halen weten zij precies hoeveel dozen zij moeten krijgen.

Inmiddels is de truck onderweg naar Beregowo in Oekraïne. Hier zullen de goederen eerst in een douaneloods worden opgeslagen. De douane zal de goederen gaan controleren, dan de transportpapieren en het “free-gift certificaat” beoordelen en daarna alle papieren van een stempel voorzien. Dan zijn er inmiddels een paar maanden voorbijgegaan en zal er vermoedelijk al weer een nieuw transport in voorbereiding zijn.

Transport schoolmeubilair/kleding op 30 augustus 2018

Op donderdag 30 augustus 2018 hebben medewerkers van Kringloopwinkel Op Dreef weer een transport geladen voor een zestal dorpen in Oekraïne. In totaal worden 727 dozen geladen. Hiervan zijn 693 dozen gevuld met kleding, schoenen en sportartikelen, brillen enz. en 34 dozen met incontinentiemateriaal en medische artikelen.
Behalve kleding wordt nog school- en speelmateriaal geladen;  de tafeltje, stoeltje en speelmateriaal (o.a. klimrekken, banken)  Deze artikelen zijn ter beschikking gesteld door de directie van  de R.K. Basisschool Beekbrug te Lisse, die dit jaar helaas moest sluiten.
Het meubilair gaat nu naar de kleuter- en de middenschool in Gát. Hier beginnen de tafeltje, stoeltje en speelmateriaal aan een tweede leven.

De totale lading van dit transport weegt 7840 kg.

In middels is de trailer onderweg naar Beregszasz in Oekraïne en zijn de nodige documenten voorzien van heel veel stempels opgestuurd naar de contactpersoon in Beregszasz.
Daar zullen alle goederen tijdelijk worden opgeslagen tot de douane alle papieren heeft gecontroleerd en toestemming heeft gegeven om de goederen op te halen.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Tranport-Oek-2018-08-30-Kleding-en-schoolmeubilair-1024x680.jpg

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is DSC_3752_2-e1536502405407-1024x680.jpg

Kledingtransport op 24 mei 2018

Op donderdag 24 mei 2018 is door medewerkers van Kringloopwinkel Op Dreef in totaal 667 dozen geladen. Vooral bananendozen, verhuisdozen en een aantal grote dozen. Naar schatting ongeveer 40 m3 aan goederen.

De dozen zijn gevuld met: kleding, schoenen, dekens, gordijnen, linnengoed, ondergoed, sportartikelen, brillen en lappen stof. Hiervan ook dozen op transport gezet gevuld met incontinentiemateriaal (15 dozen), verbandmiddelen en medische hulpmiddelen (15 dozen) voor doktersposten en speelgoed (4 dozen) voor kleuterscholen.  

Kledingtransport op 8 februari 2018

Op donderdag 8 februari 2018 zijn door medewerkers van Kringloopwinkel Op Dreef in totaal 580 dozen geladen. Vooral bananendozen, verhuisdozen en een aantal grote dozen. Naar schatting ongeveer 35 m3 aan goederen.

De dozen waren gevuld met: kleding, schoenen, dekens, gordijnen, linnengoed, ondergoed, sportartikelen, brillen en lappen stof. Tevens werden werden dozen op transport gezet gevuld met incontinentiemateriaal, verbandmiddelen en medische hulpmiddelen voor doktersposten en speelgoed voor kleuterscholen.

De dozen gaan nu eerst naar het douanedepot in Beregowo, waar het naar verwachting 3 – 5 maanden zal blijven staan in een douanedepot  voordat goedkeuring wordt verkregen en deze dozen het aan de contactpersonen van het Pastoraal Fonds af te geven. Ook het vorige transport van augustus 2017 heeft helaas zolang in het douanedepot gestaan.

 

 

 

 

 

Schoolmeubilair naar Gát in Oekraïne op donderdag 5 oktober 2017

Kringloopwinkel Op Dreef te Sassenheim brengt door verkoop van tweedehandse goederen geld bijeen om projecten van het Pastoraal Fonds in Roemenië en Oekraïne te financieren.
Regelmatig wordt tijdens de bezoeken aan Oekraïne en Roemenië gevraagd of er ook schoolmeubilair voor kleuterscholen en lagere scholen kan worden opgestuurd. Ook in de maand mei van dit jaar werd die vraag opnieuw in het plaatsje Gát in Oekraïne gesteld. Graag zouden zij leerlingen sets, tafels, stoelen, kasten e.d. ontvangen. Omdat dit zelden wordt aangeboden kunnen wij hen bijna nooit helpen. Maar toch ………..
Na het lezen van de krantenberichten over de sluiting van De Rembrandtschool te Lisse is contact gezocht de Stichting voor Protestants-Christelijk Primair Onderwijs Duin- en Bollenstreek met als doel het verkrijgen van overtollig schoolmeubilair ten behoeve van de scholen in Roemenië of Oekraïne. Op dit verzoek is vanuit de stichting PCPO-DB positief gereageerd.
Eind juni en begin juli 2017 is een deel van de inventaris opgehaald bij De Rembrandtschool in Lisse om in Oekraïne een goede bestemming te krijgen. Omdat nog de nodige formaliteiten met de Oekraïense douane en ook het transport nog moesten worden geregeld is het schoolmeubilair tijdelijk opgeslagen bij Moolenaar bv in Voorhout.

 

Op donderdag 5 oktober 2017 is het transport met schoolmeubilair geladen en zal na een reis van ca. 1800 km bij de lagere school in Gát in Oekraïne worden gelost. Dit schoolmeubilair, waaronder leerlingen sets, hoge en lage schooltafels, verrijdbare kapstokken, diverse kasten en zo’n 60 stoeltjes,
krijgt zo een tweede leven in een school in Oekraïne.
Kringloopwinkel Op Dreef is blij ook op deze manier een bijdrage te kunnen leveren aan het hergebruiken van goede artikelen en materialen op locaties zoals scholen en dergelijke waar het nog goed bruikbaar is.

Kledingtransport op 17 augustus 2017

Op donderdag 17 augustus 2017 zijn door medewerkers van Kringloopwinkel Op Dreef in totaal 639 dozen geladen. Vooral verhuisdozen, bananendozen en een groot aantal zeer grote dozen. Naar schatting ruim 35 m3 aan goederen.
De dozen waren gevuld met: dameskleding (230), herenkleding (95), kinderkleding (52), babykleding (35), schoenen (60), donkere kleding (10), dekens (40), gordijnen (10), linnengoed (50) ondergoed (7), sportartikelen (20), brillen (1), lappen stof (8), incontinentiemateriaal (11),
14 beeldschermen voor Pc’s (5) en verbandmiddelen voor doktersposten (5).

Ogenschijnlijk lijkt dit een groot transport, maar als u bedenkt dat bijvoorbeeld de 230 dozen met dameskleding over zeven dorpen moeten worden verdeeld, dan zijn het ongeveer 30 dozen per dorp. Als in die dorpen gemiddeld 75 personen van deze gift gebruik maken, dan betekent dit slechts enkele kledingstukken per persoon. Zo worden ook de dozen met andere goederen over de dorpen verdeeld. Naar doktersposten, scholen en sportverenigingen wordt speciaal door hen gevraagde goederen opgestuurd.

 

 

Kledingtransport op 8 mei 2017

Op maandag 8 mei 2017 zijn door medewerkers van Kringloopwinkel Op Dreef weer 495 dozen met kleding, schoenen, dekens, enz. geladen voor de Karpaten in Oekraïne. Daarnaast waren 36 dozen gevuld met bijzondere artikelen, zoals incontinentiemateriaal, gebreide artikelen van de HobbyGroep van de Protestantse Gemeente Sassenheim en ontvangen tijdens het inbrengen van kleding, Engelse jeugdboeken, verbandmiddelen en wandelstokken voor de doktersposten, speelgoed voor de kleuterschool. In totaal ca. 35 m3.
De dozen zullen nu eerst naar het douanedepot in Beregowo worden gebracht, waar het naar verwachting 3 – 4 maanden zal blijven staan voordat goedkeuring wordt verkregen deze dozen het aan de contactpersonen van het Pastoraal Fonds af te geven. Ook het vorige transport van begin februari 2017 heeft zolang in het douanedepot gestaan.

 

  

Kledingtransport op 16 februari 2017

Op donderdag 16 februari 2017 zijn er door medewerkers van Kringloopwinkel op Dreef 528 dozen met kleding, 12 dozen met pampers, 5 dozen met speelgoed, 4 dozen met verbandmiddelen, 3 dozen met doelnetten, 3 dozen met lappen stof, 1 door voor de vroedvrouw en 15 wandelstokken geladen voor
de 7 dorpen in Oekraïne.